Nasa

Nasa
NASA : National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır. Fethedilen toprakları, siyasi gelişmeleri, toplumsal olayları ve gladyatör dövüşlerinin sonuçlarını içeren Acta Duirna'yı; okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak okuma bilmeyenlere duyururdu. Çin'de Tang Hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir. 15. yüzyılda matbaanın keşfi gazete ve dergilerin hızla gelişmesine yol açmıştır. 16. yüzyılda Avrupa'da savaşlara tanıklık etmiş kimselerin birinci elden aktardığı birkaç sayfalık savaş haberleri yayımlandıktan sonra, süreli yayımlanan ilk gazeteler ise 17. yüzyılın başlarında Almanya'nın bazı kentlerinde ve Belçika'nın Anvers şehrinde basılmıştır. Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir. Sanayi devrimi ile gelişmiş matbaa makinelerinin icat edilmesi gazetelerin tiraj ve maliyetlerini olumlu ölçüde etkileyerek gazete okuma alışkanlığının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Londra'da yayımlanan The Times gazetesi; 1814 yılında yeni matbaa aletlerini edinince, dakikada 1.100 baskı yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi 1831 yılında yayınlanan Takvîm-i Vekâyi olsa da, 1828 yılında Osmanlı topraklarında Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vekâyi-i Mısriyye gazetesi Türkçe- Arapça yayınlanan ilk gazete olarak bilinmektedir. Tercümân-ı Ahvâl, İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir

GALATA KULESİ

GALATA KULESİ
Galata semtinde bulunan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı ve Haliç’i panaromik olarak izleyebileceğiniz şahane bir adres. 528 yılında inşa edilen bu tarihi kuleye çıkmak için saatlerce kuyruk beklemeniz gerekebilir ancak karşılaşacağınız manzara bu zamana değer. Ayrıca ‘Galata Kulesi’ne ilk kez kiminle çıkarsan onunla evlenirsin’ diye yaygın bir inanış da var.

Şiirler

Mağazin

Cumhuriyet Halk Partisi ne yapıyor?



Cumhuriyet Halk Partisi ne yapıyor?
Son genel seçimlerden başlayan olumlu bir süreç son yerel seçimlere de yansıdı ve ülkede siyaseten normalleşme durumu ülkede hâkim olmaya başladı.
Ülkede geçim sıkıntısı çeken milyonlar devreye girdi.
Ülkede yerini yurdunu, malını mülkünü, toprağını, işini gücünü kaybedenler devreye girdi.
Ülkenin bekasının güvenlik sorunu olmadığını anlayan milyonlar devreye girdi.
Ülkenin demografik olarak değişiminden rahatsız olan milli unsurlar devreye girdi.
Ülkesinde yabancılaşma korkusu ve endişesi taşıyanlar devreye girdi ve siyaset yelpazesi değişmeye başladı. Bu değişimle birlikte yetki verdiği siyaset kurumları da değişti.
Son seçimlerde özellikle yerel bazlı değişim ülkenin yüzde yetmişinde açık ara CHP güveni etrafında birleşti. 
Daha önce de çok defa yazdım ama yine de yazma gereği duyuyorum. Özellikle biz basına yansıyan haberler yavaş yavaş istemediğimiz ve özellikle de şikâyet ettiğimiz durumların da yaşanmaya başladığını ne yazık ki görmeye başladık.
Yani özetle “burnumuza güzel kokular” gelmiyor. Pis kokuları da burnumuzda istemiyoruz.
Vatandaş olarak şunları asla ve asla görmek istemiyoruz:
Cumhuriyet Halk Partisi gibi ülkenin kurucu iradesi bir partinin yetmiş yıl aradan sonra elde ettiği bu başarının güç zehirlenmesine dönüşmesini istemiyoruz.
Elinizde bulunan alanları eş, dost, akraba, yeğen, amca, dayı, teyze vb ilişkilerle yönetmenizi istemiyoruz.
Herhangi bir partilinizin bir yere adaylığı gerçekleşmediği için onu onore etme adına şayet ekonomik durumu iyi ise, işi gücü varsa asla ve asla onu bir yere atamanızı istemiyoruz. Şayet o kadrolara atama yapacaksanız milyonlarca iki üç okul bitirmiş işsiz güçsüz evde oturan gençlere, halk tabanlı gençliğe fırsat verin. Sınav yapın ve başarı oranına göre onları değerlendirin.
Kazandığınız güçle siyaseten sizin partinizin ilkelerinin kıyısından, kenarından dahi geçemeyecek kişi ve kurumlarla ilişki kurmayın. 
Tabanınızın güvenini bir kere daha kaybetmeyin. Bu güven kaybolursa bu ülke bir yetmiş yıl daha beklemek zorunda kalmasın.
Vatandaş şimdi “CHP ne yapıyor?” diye soruyor.
Vatandaş CHP’den kuruluş ayarlarına dönmesini ve kendini günün koşullarına uygun bir şekilde güncellemesini bekliyor.
Başta İstanbul ve Ankara olmak üzere çok güzel örnek çalışmaları olan vatandaş odaklı projeler geliştirmesini bekliyor. Eş dost kayırıcılığını değil. 
Hani seçim sürecinde “yerinde siyaset” diye bir kavram gelişmişti. Yereldeki yönetimlere o kentin yerel insanlarının atamalarının yapılması esas alınacaktı ama görüyoruz ki ondan da sapmalar başladı. CHP yöneticileri bu sapmaları düzeltin. Yoksa yarın çok geç olacak, haberiniz ola!
Yaşar GELER



İmparator Gazetesi Mehmet Ali Arslan