Nasa

Nasa
NASA : National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır. Fethedilen toprakları, siyasi gelişmeleri, toplumsal olayları ve gladyatör dövüşlerinin sonuçlarını içeren Acta Duirna'yı; okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak okuma bilmeyenlere duyururdu. Çin'de Tang Hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir. 15. yüzyılda matbaanın keşfi gazete ve dergilerin hızla gelişmesine yol açmıştır. 16. yüzyılda Avrupa'da savaşlara tanıklık etmiş kimselerin birinci elden aktardığı birkaç sayfalık savaş haberleri yayımlandıktan sonra, süreli yayımlanan ilk gazeteler ise 17. yüzyılın başlarında Almanya'nın bazı kentlerinde ve Belçika'nın Anvers şehrinde basılmıştır. Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir. Sanayi devrimi ile gelişmiş matbaa makinelerinin icat edilmesi gazetelerin tiraj ve maliyetlerini olumlu ölçüde etkileyerek gazete okuma alışkanlığının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Londra'da yayımlanan The Times gazetesi; 1814 yılında yeni matbaa aletlerini edinince, dakikada 1.100 baskı yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi 1831 yılında yayınlanan Takvîm-i Vekâyi olsa da, 1828 yılında Osmanlı topraklarında Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vekâyi-i Mısriyye gazetesi Türkçe- Arapça yayınlanan ilk gazete olarak bilinmektedir. Tercümân-ı Ahvâl, İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir

GALATA KULESİ

GALATA KULESİ
Galata semtinde bulunan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı ve Haliç’i panaromik olarak izleyebileceğiniz şahane bir adres. 528 yılında inşa edilen bu tarihi kuleye çıkmak için saatlerce kuyruk beklemeniz gerekebilir ancak karşılaşacağınız manzara bu zamana değer. Ayrıca ‘Galata Kulesi’ne ilk kez kiminle çıkarsan onunla evlenirsin’ diye yaygın bir inanış da var.

Şiirler

Mağazin

Ardahan Çıldır Göl festivali yapılacakmı


İlçenin kitabını yazan öğretmen Yazar: Yaşar GELER İmparator Gazetesine yazdı
İşte Yaşar GELER'in o yazısı

EY ÇILDIRLILAR BİR FESTİVALDE BİLE BİRLİK OLAMIYOR MUSUNUZ?
Festivaller bir yörenin tanıtımına ve ekonomisine katkı sunan, gelenek, görenek ve kültürlerini yaşatmak üzere yörelerde düzenlenen etkinliklerdir. Ülkenin her köşesinde özellikle yaz aylarında ama uygun olan yerlerde ise kış, sonbahar ve bahar aylarında da yapılmaktadır.
Ardahan İlimizde de bu festivaller olağanüstü bir durum olmadıkça düzenli olarak yapılmaktadır. Ardahan Valiliği’nden yapılan duyuruya göre de festivaller bir takvime bağlanmış ve kamuoyuna duyurulmuştur. Buna göre:
1-Köprülü Beldesi Uluslararası Canibeg Kültür ver Yayla Festivali 2-3 Temmuz 2024
2-Hoçvan Yayla Şenliği ve Kültür Festivali 5-6-7 Temmuz 2024
3-Damal Atatürk’ün zinde ve Gölgesinde Festivali 6-7 Temmuz 2024
4-Hanak Belediyesi Festivali 8 Temmuz 2024
5-20. Çıldır Göl Festivali ve Aşık Şenliği Anma Programı 19-20 Temmuz 2024
6-Bağdaşen Köyü Bülbülan Yayla Festivali 12-13-14 Temmuz 2024
7-Posof Kültür ve Sanat Festivali 20 Temmuz 2024 
8-Ardahan Belediyesi Kültür ve Bal Festivali 9-10-11 Ağustos 2024
9-Göle Kültür ve Kaşar Festivali 26-27-28 Ağustos 2024
Ayrıca, şimdilik ilgisi yok ama Çıldır’da bir de Çıldır Gölü Uluslararası Altın At Kristal Buz Festivali yapılmaktadır. Bu festival de özellikle kış aylarında donan Çıldır Gölü üzerinde yapılmakta olup Çıldır ilçemizin turistik değerini bir kat daha artırmakta olduğunu dikkatlerinize sunmak isterim.
Yukarıda yazdıklarım olağanüstü durumlar hariç, her yıl rutin olarak yapılan etkinliklerdir. 
Doğaldır ki bu tür festivaller ve etkinlikler insan unsurlu etkinliklerdir. Yani insan katılımı çok ama çok önemlidir. İnsanlar nereden gelir ve kimlerdir derseniz? İnsanlar özellikle o yörenin yerleşik ahalisi olmak üzere göç etmiş ve ilçe dışında yaşayan insanlar ve çevreden davet edilen insanlardan oluşmaktadır.
Ayrıca, bu tür organizasyonların bileşenleri ise, belediyeler lokomotif olmak üzere, kaymakamlık ve o yerin STK’ları, vakıfları ve derneklerinden oluşur. Ancak, bu durum bazen koşullar gereği yalnız belediye, yalnız kaymakamlık, yalnız STK’lar ve yalnız dernekler üzerinden de gerçekleşebilmektedir.
Organizasyonu her kim yaparsa yapsın, yapılan etkinlik o yörenin tüm insanlarına yöneliktir. Bu yıl yapılacak olan etkinlikler için takvim belli olduktan sonra gözlemlediğime göre hiçbir ilçenin ve merkezin belediye ve STK’ları arasında herhangi bir sorun yaşanmamış olup tüm taraflar yapılacak olan festivallere olağanüstü destek vererek hazırlıklarına başlamışlar bile.
Ancak, her ne hikmetse bu yıl Çıldır ilçesi özelinde bir sorun karşımıza dikildi. Çıldır Belediyesi bu yıl ki festivali belediye olarak yapacaklarını açıkladılar. Ardından, Çıldır Dernekler Federasyonu bir basın bildiri yayınlayarak Federasyonun dışlandığını vs. ima eden açıklamalarda bulundular. Hatta belediyenin kendilerine söz verdiğini ve bu yıl ki festivali Federasyona yaptıracaklarını ifade etmesine karşın bu fikirden vaz geçtiğini söylediler. 
Elbette ki sözlerin verilmesi ve tutulması bir etik sorundur. Arkasında durulması gerekmektedir, diye düşünüyorum.
Sonrasında başka bir cepheden baktığımda ise, bu festivallerin hiç kimsenin tekelinde olmadığını, bunu belediyenin tek başına yapabileceği gibi, federasyonun da tek başına yapabilmesinin önünde bir engel olmadığıdır. Yarın bir proje yapar, çıkar ortaya ben de bir etkinlik yapacağım dersiniz ve yaparsınız. Bunu Cancur Festivali’nde gördük. Babalar gibi CANCUR FESTİVALİ iki yıldır yapılıyor. Kimse de engel olmuyor.
Doğaldır ki Çıldır kamuoyu bunu birlik beraberlik içerisinde görmek ister. Yani kısaca birlik ve beraberlik oluşturamadığımız için Çıldırlılar olarak bu yıl için sınıfta kaldık denebilir. Diğer ilçelere ve bileşenlerine bakıyorum, siyaset ayrımı olmaksızın tüm halkı kenetlenmiş çalışmalarını sürdürüyorlar.
Şimdi gelelim Çıldır Dernekler Federasyonu’nun tutumuna. Kişiler üzerinden bir bağlantı kurmak ve tepki vermek bence yanlış olmuştur. Federasyonun yerinde olsaydım, belediyenin bu kararına karşın etkinliğe katılımı protesto etmek yerine aynı türden organizasyonumu yapar araçlarımı alır, göl kıyısında da kocaman bir çadırımı kurar taşıdığım insanlarla birlikte yerimi alırdım.
Buradaki sorun iki saatliğine protokol sırasında bir koltuğa oturmak mıdır? 
Siz bu protesto kararıyla belediyeyi mi yoksa Çıldır halkını ya da Çıldır esnafını mı cezalandırıyorsunuz? 
O, koca bir yılı iple çeken esnafın iki üç günlük gelir beklentisini de engellemiş olmuyor musunuz?
Siz gitmeseniz de o festival orada yapılacaktır ama halk nezdinde belki daha çok tepki alan dernekler olarak kalacaksınız. Hatta belki de haklı olduğunuz halde haksız durumda kalacaksınız.
Ayrıca, başka bir durumda şudur ki; bir yıldır belki kimi onlarca yıldır memleket özlemi çeken insanları da vatan buluşmasından mahrum etmiş olmayacak mısınız? Bunu da merak ediyorum.
Ya Allah aşkına bari yılda bir kere de olsa birlikte hareket etme ve dayanışma örneği gösterme gibi bir durumu akıl edemiyor musunuz? Hırslarınıza kendinizi de halkı da kurban etmeyin. 
Bu ne koltuk sevdasıymış kardeşim; ben olmadan olmaz, ben olayım sen olma, sensiz de ben varım…vs.
Yazık yazık çok yazık!
Hatta ben federasyon yöneticilerine “festival yapma fikri yerine o paraları festivallere harcama yerine Çıldır’da ki birçok eksiği olan okullara, hastaneye, yolu dahi olmayan yaylalara, suyu olmayan köylere vb. yerlere harcayın” diye de öneride bulunmuştum.
Gördüğüm o ki sözlerimiz değer bulmamış ve gerilim yolları tercih edilmiş hatta Çıldır halkı kurban edilmiştir.



Başkan K.Yakup Azizoğlu; Dernekler birleşsin gelsin festivali yapsınlar!

Bugünkü köşe yazım üzerine görüşlerine başvurduğum Çıldır Belediye Başkanı Sayın K. Yakup Azizioğlu “dernekler Çıldır Dernekler Federasyonu ile birlikte birleşerek gelsinler yaz festivalini federasyona devretmeye hazırım” dedi.
Az önce bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğimiz Çıldır Belediye Başkanı Sayın K. Yakup Azizoğlu; Evet, geçtiğimiz yıl festivallerde yaşanan sıkıntılar sonucunda federasyon ve derneklerle birtakım görüşmeler yaptıklarını, bu görüşmelerde yaz festivalini derneklerin yapması gerektiğini, istedikleri takdirde festivali tümden derneklere vereceğimi belirttim.
Ancak, Federasyon, Aşık Şenlik Kültür Derneği, Cancur Festivali, Güvenocak Yayla Festivali, Karakale Köyü Derneği Festivali olmak üzere çeşitli derneklerin festival yapmak istediklerini belirtti. Ancak, festivallerin lojistik ve diğer konulardaki ihtiyaçlarının Çıldır Belediyesi aracılığıyla farklı zamanlarda karşılanamayacağını, bunun için de tüm derneklerin birleşerek Federasyon çatısı altında tek bir festival yapmalarını ve tüm derneklerin de katılım sağlayarak etkili olacağını belirttiğini söyledi.
Ayrıca, bu isteğe hiçbir dernek ortak yapım konusunda yanaşmadılar. Dernekler aralarındaki sorunları çözemedikleri için bu talep karşılık görmedi. Ben de belediye olarak tek bir etkinlik yapma kararı aldım.  Buna rağmen yarın bütün dernekler ortaklaşarak gelsinler ve tek bir Festival konusunda anlaşsınlar ben yarın festivali tümden derneklere devretmeye hazırım, dedi.
Bu arada görüştüğüm Çıldır Dernekler Federasyonu Başkanı Kemal Şimşir’de, başkanın verdiği sözü tutmadığını ve derneklerden habersiz festivali belediyenin tek başına yapacağını söyledi.
O halde son durum şu: Çıldır dernekleri birleşip gidin festivali birlik ve beraberlik içerisinde hep birlikte yapın.
Yaşar GELER







İmparator Gazetesi Mehmet Ali Arslan