Nasa

Nasa
NASA : National Aeronautics and Space Administration, lit. Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi), Amerika Birleşik Devletleri'nin uzay programı çalışmalarından sorumlu olan kurum. 29 Temmuz 1958 tarihinde ABD Başkanı Dwight Eisenhower tarafından kurulmuştur. Daire, 1 Ekim 1958 tarihinden itibaren askerî amaçlardan ziyade sivil alanda barışçıl bir şekilde faaliyet göstermeye başlamıştır.

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER

GAZETE TARİHİ İLK GAZETELER
İlk haber toplama ve dağıtma gazetesi, MÖ 59 yılında 2.000 kopya olarak Roma Senatosu'nca çıkarılıp imparatorluğun değişik köşelerine dağıtılan Acta Diurna'dır. Fethedilen toprakları, siyasi gelişmeleri, toplumsal olayları ve gladyatör dövüşlerinin sonuçlarını içeren Acta Duirna'yı; okuma bilen Roma vatandaşları yüksek sesle okuyarak okuma bilmeyenlere duyururdu. Çin'de Tang Hanedanı döneminde dağıtılmaya başlayan Kai Yuan Za Bao adlı saray genelgesi de mandarinlerin başarıları konusunda haberlere yer verdiği için bu yönüyle bir gazete sayılabilir. 15. yüzyılda matbaanın keşfi gazete ve dergilerin hızla gelişmesine yol açmıştır. 16. yüzyılda Avrupa'da savaşlara tanıklık etmiş kimselerin birinci elden aktardığı birkaç sayfalık savaş haberleri yayımlandıktan sonra, süreli yayımlanan ilk gazeteler ise 17. yüzyılın başlarında Almanya'nın bazı kentlerinde ve Belçika'nın Anvers şehrinde basılmıştır. Johann Carolus’un 1605 yılında yayınladığı aller Fürnemmen und gedenckwürdigen Historie adlı gazetesi kâğıt üzerine basılan ilk gazete kabul edilmektedir. İlk İngilizce gazete, 1622 yılında İngiltere'de yayımlanan Nathaniel Butter; ilk Türkçe gazete ise 1828'de Kahire'de yayınlanmaya başlayan Vekâyi-i Mısriyye'dir. Sanayi devrimi ile gelişmiş matbaa makinelerinin icat edilmesi gazetelerin tiraj ve maliyetlerini olumlu ölçüde etkileyerek gazete okuma alışkanlığının yaygınlaşmasına neden olmuştur. Londra'da yayımlanan The Times gazetesi; 1814 yılında yeni matbaa aletlerini edinince, dakikada 1.100 baskı yapabilecek kapasiteye ulaşmıştır. Osmanlı Devleti'nin ilk resmi gazetesi 1831 yılında yayınlanan Takvîm-i Vekâyi olsa da, 1828 yılında Osmanlı topraklarında Kavalalı Mehmet Ali Paşa'nın girişimleriyle çıkarılan Vekâyi-i Mısriyye gazetesi Türkçe- Arapça yayınlanan ilk gazete olarak bilinmektedir. Tercümân-ı Ahvâl, İstanbul'da 1860-1866 arasında yayımlanan ilk özel gazetedir

GALATA KULESİ

GALATA KULESİ
Galata semtinde bulunan Galata Kulesi, İstanbul Boğazı ve Haliç’i panaromik olarak izleyebileceğiniz şahane bir adres. 528 yılında inşa edilen bu tarihi kuleye çıkmak için saatlerce kuyruk beklemeniz gerekebilir ancak karşılaşacağınız manzara bu zamana değer. Ayrıca ‘Galata Kulesi’ne ilk kez kiminle çıkarsan onunla evlenirsin’ diye yaygın bir inanış da var.

Şiirler

Mağazin

Kahraman'ın Asıl Kahramanı Kim?



Kahraman'ın Asıl Kahramanı Kim?

Evet, Bahçeli'nin çıkışı ile ülkenin gündemine bir kez daha giren barış sürecinin yeniden tartışıldığı şu günlerde, Ankara Kazan'da meydana gelen olayın ardından taraftarlarca art arda açıklamalar gelmeye devam ederken, bu olayın yaşanmadan önce önlenmesi gerekenlerin kim veya kimler olduğunu soran ve hâlâ cevabını bekleyen ben bir gazeteci olarak yine bir başka yöne takılıp, bu kez bir başka soru soracağım.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin PKK lideri Abdullah Öcalan’a “umut hakkı” vaadini de içeren, örgütün silah bırakması ve lağvedilmesi çağrısının ilk somut adımı, Öcalan'a 43 ay sonra ilk kez görüş izni verilmesi oldu. Bahçeli'nin Meclis'te konuşmaya davet ettiği Öcalan'ın cevabı olarak algılanan "Tecrit devam ediyor. Koşullar oluşursa bu süreci çatışma ve şiddet zemininden hukuki ve siyasi zemine çekecek teorik ve pratik güce sahibim" dediğini öğrendiğimiz bir esnada, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline katılan Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarına boyanmış çeşitli sembollerden biri olan Latin alfabesindeki Z harfi de merak edilmeli.

Çünkü TUSAŞ'a saldırı düzenleyen PKK'lıların giydiği elbiselerin üzerinde bu harfi, yani Rus Silahlı Kuvvetleri'nin askerî araçlarındaki simge olan Z harfini göstere göstere, elindeki susturulmuş silahla gelişi güzel sağa sola ateş ederken, bu saldırıdan önce tam da Erdoğan'ın Tacikistan Kazan'a gittiği sırada, Z harfini askeri simge yapan Rusya'da bulunduğu söylenen üst düzey bir PKK'lısının yakalanıp tutuklandığı haberleri ajanslara düşüyordu.

Yani acaba Ankara Kazan saldırısı, Tacikistan Kazan görüşmeleri öncesi yaşanan bu olaya cevap olarak mı? Bu soruyu da sorduruyordu. Bilmem, o ellerine çubuklar alıp bol maaş karşılığında televizyon kanallarında istihbaratçı, uluslararası uzmanlardan olmadığından olacak ki, bu soruları ve sorulanları geçip, bu yazımda dikkat çekmek istediğim olayın diğer bir yönüne bakacağım ve bir soruyu da bu yönde soracağım.

Ve bu sorumun başlığı "Kahraman'ın Asıl Kahramanı Kim?" olacak.

Evet, ülkenin en stratejik tesislerinden olan ve koruması gereken birinci derece alanlarda olduğu söylenen bu tesisin, ülkenin başkentinin ortasında yer alan bu tesise yapılan saldırının hemen akabinde, yani daha mermiler patlarken, bombalar patlarken içeriden gelen görüntüler, fotoğraflar havuz medya aracılığıyla dışarıya servis edilirken, buraya baskın yapan ve gelişi güzel sıktıkları kurşunlarla ekmeği için orada çalışanları öldüren bu iki PKK'lıyı kim vurdu, kimler imha etti?

Yani ilk olarak İçişleri Bakanı'nın PKK'lı dediği, DEM'in kınadığı, PKK'nın "bizimkiler" dediği o bir kadın bir erkek olan iki saldırgandan kim vurdu, kimler imha etti ve ölümlerin daha çok olmasını kim veya kimler önledi?

Ünlü, ünsüz basın olayın bu yönüne bakmayıp, televizyon ekranlarında dakikalarca canlı olarak görüntülenen ve ne tim, ne özel hareket, ne de hava, kara askerinin, polisin görünmediği; Kaan uçaklarının, T129 ATAK helikopterlerinin, insansız hava araçlarının olmadığı; özel güvenliğin çalışanlarla birlikte sığınağa kaçtığı o esnada bu iki kişiye kim karşılık verip, önce kadını sonra erkek saldırganı vuran ve olayın daha büyümeden sonlanmasına kim, kimler neden güvenlik görevlisi, hangi polis, hangi güvenlikçi, hangi bekçi imha etti?

Buna bakan var mı? Yok.

Şimdi sorumuzu yeniden tekrarlayıp soralım: Bu iki saldırganı vurup imha eden ve olayın daha çok büyümesini engelleyen ve bana göre tespit edilip, asıl kahramanlar olarak ilan edilmesi gereken güvenlik güçlerine bağlı görevli kişiler kimlerdi? O esnada orada bulunan Kazan Emniyeti'nde görevli sivil ya da resmi polisler mi, yoksa o esnada araçlara ceza yazan trafikçiler mi, ya da Kazan karakoluna görevli mahalle polisleri, bekçileri mi?

Yani benim aldığım ilk bilgilere göre, bombanın patlamasının ardından yaşanan hareketliliği görüp olaya anında müdahale eden 3 polis mi korunması gereken, olaylar yaşanmadan önlemesi gereken istihbaratın sorumlu olduğu ülkenin en stratejik tesisine saldıranları imha edenler bir an önce bulunup, "Kazan'ın Asıl Kahramanları" olarak manşet edilip ilan edilmeli diye düşünüyorum ve olayın bu yönüne neden bakılmadığını soruyorum.
Fakir YILMAZ


İmparator Gazetesi Çok okunan Bir Gazete