MISIR YARMASI YAPILAN EL DEĞİRMENİ




MISIR YARMASI YAPILAN EL DEĞİRMENİ 
Geçmiş yıllarda Ülkemizin farklı bölgelerinde ve Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde Taş ustaları maharetli ellerini ve sanatlarını konuşturarak Sert Kayaları işleyip El değirmenlerine dönüştürmüşler. Şimdilerde ise Gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş  bu el değirmenleri köylü kadınları tarafından hala mısır veya buğday öğüterek kullanmaya devam ediyorlar.

El Değirmenleri Ülkemizimln bir çok bölgesinde köylü kadınları tarafından kullanılan bu el değirmenleri Trabzon'un Şalpazarı ilçesinde de yüzyıllardır köylülerin günlük yaşamlarında önemli bir yere sahip olarak  hala nostaljik ve pratik bir araç olarak kullanılmaya devam ediyorlar. Geçmiş yıllarda ekmeğini taştan kazanan Taş ustaları bulundukları yerlerde sert kayaları geleneksel yöntemleri ile işleyip insanların kullanımlarına sunmuşlar. Bu el değirmenleri günümüzde geleneksel yaşamın izlerini taşırken adeta bir kültür miras ve süs eşyası olarak da kullanılmaktadır.

Bu el değirmenleri 2 parça sert taştan yapılmaktadır. Üst taşın iki deli vardır bunlardan bir tanesine ahşaptan tutma kolu yapılır diyer deliğe de bulunduğu bölgeye göre el ile  Mısır veya Buğday koyularak taş döndürüyor bu esnada yarı parçalanan Mısır veya buğday alttaki taşın kenarından parçalanmış olarak dışarıda değirmenin kenarına bırakılan kabın içerisine dökülür. Bu kaplardan alınan mısır yarmaları ve Buğday yarmaları kadınlar tarafından farklı farklı türlerde yemekler yapılarak sofraları süslemektedir.

Günümüzde ülkemizin pek çok bölgesinde köylerinde bu el değirmenlerini aktif bir şekilde kullanılırken Şehirlerde fuar alanlarında ve etkinlik alanlarında da  geçmişe özlem duyanlar için nostaljik bir süs eşyası ve Kültür bağı kurma aracı olarak da bu tarihi değirmenleri görmek mümkün.


İmparator Gazetesi Çok okunan Bir Gazete
Daha yeni Daha eski

İletişim Formu